KRamp #2 – festival, ki združuje kritične razprave, povezovanje in zabavo

Kako zgraditi organizacijo? Kako aktivirati in vključiti članstvo? Kako privabiti nove člane? Kako izboriti svoje zahteve? Kako s kolektivnim duhom združiti apatične posameznike? …

KRamp #2 se bo posvetil bistvenemu vprašanju: kako okrepiti delavske, mladinske in druge civilnodružbene organizacije, da bodo lahko izborile boljše življenje za vse nas.

Programski del začnemo s krajšim predavanjem, nadaljujemo z dvema delavnicama, zaključujemo s splošno diskusijo.

Zvečer pa druženje ob hrani in pijači ter predvsem dobri glasbi. Nastopili bodo angažirani in udarni rockerji iz Hrvaške SPIRIDON.

Preživi popoldne in večer 11. novembra v Kranju! Pripelji tudi svoje prijatelje, kolegice in kolege ter soborke in soborce.

KRamp u roke!

Program:

14:00:  začetek festivala

14.10 – 15.30: predavanje ‘Organizacijski pristop kot vzvod za krepitev kolektivne moči’

Med viri moči delavskega razreda je, poleg strukturne in institucionalne, ključna organizacijska moč. Odvisna je predvsem od številčnosti in aktivnosti članstva. Metode za sistematično razvijanje tega tipa moči lahko združimo pod oznako organizacijski pristop. Ta ima tri temelje: organiziranje (predvsem skoz konkretne boje), izobraževanje in razredna solidarnost, bistvenega pomena pa je množično vključevanje članstva in ambiciozne zahteve, s konfliktnimi načini uresničevanja. V predavanju bomo ostvetlili razvoj organizacijskega pristopa, njegove ključne prednosti in možne pasti.

Predavatelja: Andraž Mali in Boštjan Remic

16.00 – 17.15: panelna razprava ‘Praktični primeri metod organizacijskega pristopa’

Organizacijski pristop se pogosto vzpostavi kot odgovor na krizo delavskega organiziranja. Številne dobre prakse lahko najdemo na različnih ravneh organiziranja. Razpravljali bomo s tremi sindikalisti, ki v svojo prakso uspešno vnašajo metode, ki jih lahko uvrstimo v sklop organizacijskega pristopa. Osredotočili se bomo na tri sklope vprašanj: 1. aktivacija in vključevanje delavcev, 2. gradnja delavske solidarnosti, 3. strategije za izboritev zahtev.

Sodelujejo: Jakob Gašpir (SKEI mladi), Mateja Gerečnik (SKEI ETI Izlake), David Švarc (Svobodni sindikat/Sindikat poklicnih gasilcev)

17.30 – 19.00: delavnica ‘Izzivi, rešitve in obeti: razprava s sodelujočimi organizacijami’

Z naborom vabljenih organizacij bomo na delavnici iskali rešitve in izmenjavali izkušnje glede dobrih praks in potencialnih pasti. Izzivi posamičnih organizacij se med seboj razlikujejo, vendar se vse v grobem soočajo z osnovnim vprašanjem: kako različne dele razdrobljenega delavskega razreda, posebej mlade prekarne delavce, aktivirati v boju za skupne interese. Odgovoriti bomo skušali tudi na vprašanje, kakšne so možnosti za sodelovanje in kateri so tisti družbeni problemi in zahteve, ki lahko danes povežejo delavstvo in pridobijo podporo širše skupnosti.

Sodelujejo predstavniki iz organizacij: Študentska iskra, SVIZ-mladi.si Ambasada Rog, Pergam, SPD, Pizda!, Delavska svetovalnica, Gibanje za dostojno delo, S-VIR, Mladi+, SŽPD, SKEI mladi…

19.00 – 19.30: zaključek in splošna razprava

21.00: koncert – Spiridon

Projekt delno sofinancira Mestna občina Kranj.

image_printNatisni
Deli na Facebooku in Twitterju