Krstna izvedba festivala KRamp – ključen izziv je prekarnost

Festival Kramp smo izvedli 10. decembra 2016 kot popoldansko-večerni dogodek, namenjen mladim, ki je združil kritične razprave in večerno druženje s koncertnim delom. Festival je bil namenjen kritičnemu pretresu mladinskega organiziranja v Sloveniji, ter iskanju rešitev za izzive, ki se postavljajo nekaterim mladinskim organizacijam. Večerni del festivala s koncertoma in pogostitvijo je bil namenjen druženju in zabavi udeležencev.

V uvodnem predavanju smo predstavili položaj mladinskega organiziranja, njegovo strukturno vlogo v sodobnem sistemu ter razloge, zakaj je položaj mladih trenutno tako slab.

Na popoldanskih razpravah so sodelovali predstavniki sindikata Mladi+ Zala Turšič, Radia Študent Žan Zupan in Študentske Iskre Mojca Žerak. Sodelujoče organizacije se tako ali drugače ukvarjajo z organiziranjem mladih v skupine, preko katerih so lahko mladi družbeno aktivni. Poglavitne naloge organizacij so aktiviranje mladih, razbijanje pasivnosti ter zastopanje glasu mladih, ki je pogosto preslišan ali marginaliziran. Začetek  razprave je bil namenjen spoznavanju sodelujočih organizacij in njihovega dela. Že na začetku smo s postavitvijo sedišč razbili bariero ter udeležencem pokazali, da niso zgolj pasivni poslušalci ampak enakovredni udeleženci v razpravi. Moderatorja sta z nekaj vprašanji začela razpravo, vendar se je kmalu razvila v široko razpravo med udeleženci in gosti. Na ta način smo skupaj prepoznali probleme, ki tarejo mlade in mladinske organizacije, skupaj pa smo tudi iskali rešitve za te probleme.

 

Posebej je bil odziv dober pri drugem delu razprav, ki je bila usmerjena v praktične probleme: kako pridobiti financiranje, kako privabiti nove člane, kako jih aktivirati v dejavnostih organizacij, itd. Tako vabljeni sodelujoči kot tudi udeleženci so zelo pohvalili takšno razpravo, saj je prišlo do izmenjave izkušenj in znanj. Zaključek je bil, da je pogosto najtežje razrešiti osnovna vprašanja, kjer mladinske organizacije najtežje najdejo odgovore.

Eden od odgovorov je bilo tudi sodelovanje, zato se je hitro porodila ideja o naslednjem festivalu KRamp: vključitev večjega števila kritičnih mladinskih organizacij in razširitev programa, kar pomeni tudi poligon za povezovanje in sodelovanje.

V večernem delu je sledilo druženje ob pogostitvi, sledil pa je koncertni del, z nastopom glasbenih skupin Walkers Duo in THeWET.

image_printNatisni
Deli na Facebooku in Twitterju